Η Καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που δημιουργείται στο σώμα και βοηθά την μεταφορά του λίπους για παραγωγή ενέργειας. Η Καρνιτίνη συντίθεται στο σώμα από ορισμένα αμινοξέα και βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κόκκινο κρέας.
Οφέλη
Ενώ ο κύριος σκοπός της Καρνιτίνης είναι η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς. Αρκετοί αθλητές την χρησιμοποιούν για καύση λίπους, βελτίωση της μυϊκής αντοχής και για αύξηση ενέργειας. Πιστεύεται επίσης, χωρίς να είναι όμως ιατρικά επαληθευμένο, ότι η Καρνιτίνη μπορεί να καταπολεμήσει μυϊκά και νεφρικά νοσήματα. Η Καρνιτίνη μπορεί επίσης να είναι μια καλή βοήθεια εάν βρίσκεστε σε περίοδο δίαιτας, καθώς θα μειώσει την αδυναμία και τις ενοχλήσεις πείνας.
Ένα από τα σημαντικά αποτελέσματα της Καρνιτίνης είναι η δυνατότητα της να επιβραδύνει τις επιπτώσεις της γήρανσης. Μελέτες έχουν διεξαχθεί σε ποντίκια στα οποία δόθηκε Καρνιτίνη, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της γήρανσης τους. Σίγουρα θα υπάρξει κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου επιβεβαιωθούν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα στον άνθρωπο, αλλά είναι κάτι που μπορείτε να έχετε υπόψη.
Από το 1930 έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σχετικά με τις διάφορες ιδιότητες της Καρνιτίνης. Έχουν διαπιστώσει ότι η πρόσληψη της θα μπορούσε να ωφελήσει το καρδιαγγειακό σύστημα του σώματος, καθώς υπάρχουν και αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η Καρνιτίνη μπορεί να είναι χρήσιμη για τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και τη μείωση πιθανής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού. Να αναφέρουμε επίσης ότι η FDA ενέκρινε την Καρνιτίνη, υπό το όνομα Carnitor, ως θεραπεία για καρδιακές ασθένειες και χαμηλά επίπεδα ενέργειας.
Αν και ασυνήθιστο, εάν είστε ελλιπείς σε αμινοξέα ή πρωτεΐνες θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από ένα συμπλήρωμα Καρνιτίνης. Οι χορτοφάγοι, τα παιδιά και οι γυναίκες που θηλάζουν, όλοι διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ λίγο κρέας θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από τη λήψη ενός συμπληρώματος Καρνιτίνης. Υπάρχουν μερικά αποκαλυπτικά σημάδια της πιθανής ανεπάρκειας σε Καρνιτίνη, όπως η κόπωση των μυών, οι κράμπες, ο μυϊκός πόνος και η πρόωρη γήρανση.