Τι πρέπει να γνωρίζουν οι αθλητές για την υπερθέρμανση / θερμοπληξία Leave a comment

Ο Μάιος πλησιάζει και το καλοκαίρι μπαίνει για τα καλά στην ζωή μας. Μαζί με όλα τα καλά του καλοκαιριού έρχονται φυσικά και οι ψηλές θερμοκρασίες τις οποίες ο αθλητής μακρινών αποστάσεων καλείτε να αντιμετώπιση καθημερινά. Μαζί με αυτό αυξάνεται και η υγρασία στην ατμόσφαιρα που κάνει την όλη κατάσταση ακόμα πιο αποπνικτική και λιγότερο διαχειρίσιμη.

Ένα από τα πλέον συχνά ιατρικά φαινόμενα στον αθλητή μακρινών αποστάσεων είναι η υπερθέρμανση / θερμοπληξία το όποιο μπορεί να αποφέρει ακόμα και την λιποθυμία κατά την διάρκεια της άσκησης. Δια του λόγου ότι μια λιποθυμία εν ώρα άσκησης μπορεί να προέλθει από διαφόρους λογούς (υποθερμίας, υπονατριονεμια, χαμηλή πίεση κτλ) θα πρέπει να γίνεται η σωστή διάγνωση, αγωγή και αν είναι δυνατόν πρόληψη

Διάγνωση στο χώρο εκγύμνασης Ο αθλητής ενώ έχει ψηλή θερμοκρασία σώματος έχει τρέμουλο σαν να κρυώνει.

Αυτό γίνεται λόγο του παράδοξου φαινόμενου της αγγειοσυστολής κατά την διάρκεια θερμοπληξίας Αρρυθμίες / Χαμηλοί καρδιακοί παλμοί Χαμένη αίσθηση του χώρου

Εργαστηριακή διάγνωση Όταν η θερμοκρασία του σώματος ξεπερνά τους 41 oC Οργανικοί δυσλειτουργία Ψηλή γλυκόζη στο αίμα λόγο διάσπασης του μυϊκού ιστού Υπέρ-καλέμια Υπό-οξυγόνωση των οργάνων

Αγωγή

Ο στόχος είναι να χαμηλώσουμε την θερμοκρασία του σώματος όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Σε οργανωμένους αγώνες μεγάλων αποστάσεων θα πρέπει αν υπάρχουν διαθέσιμη μεγάλη κάλαθοι με παγωμένο νερό, μέσα στους οποίους θα τοποθετηθεί ένας αθλητής που διαγιγνώσκεται με θερμοπληξία.

Αν δεν υπάρχει αυτό, τότε θα πρέπει να έχουμε παγωμένες πετσέτες μέσα στις οποίες θα τυλίξουμε το σώμα του ασθενή.

Επίσης τοποθετώντας παγκάκιστες στον αυχένα και στο μέτωπο του ασθενή μπορούμε να ¨ξεγελάσουμε¨ τον υποθάλαμο που είναι το όργανο υπεύθυνο για τον έλεγχο του θερμοστάτη του σώματος.

Αν πάλι δεν υπάρχουν αυτά τα μέσα, θα πρέπει να βγάλουμε τα ρούχα του ασθενή για να αυξήσουμε την εξάτμιση όπως επίσης με οπούς τους τρόπους να κάνουμε αέρα μέχρι να μπορέσουμε να τον μεταφέρουμε σε κάποιο πιο οργανωμένο χώρο.

Πρόληψη

Α) σωστή ενυδάτωση ΟΤΑΝ ΤΟ ΖΗΤΑ ο οργανισμός. Υπερβολική ενυδάτωση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα (υπό-νατριοανεμια)

Β) Αποφυγή διουρητικών ουσιών (π.χ. καφεΐνης) και αλκοολούχων ποτών 1-2 μέρες πριν από τον αγώνα ή προπόνηση υψηλής έντασης.

Γ) Να ξεκινάμε τον αγώνα με την θερμοκρασία του σώματος μας όσο πιο χαμηλή θερμοκρασία γίνεται Δ) Συμπληρώματα όπως Αργινινη, Σιτρουλινη βοηθούν στην διαστολή των αγγείων άρα στην καλύτερη εφίδρωση

Ε) Συμπληρώματα όπως BCAA ψηλά σε περιεκτικότητας σε Λεύκινη, Ισολευκινη και Βαλινη σε αναλογία 30:1:1 βοηθούν στην διατήρηση του μυϊκού τόνου κατά την διάρκεια της άσκησης.

Δρ Χάρης Τύμβιος BSc Βιοιτρικές Επιστήμες, ΜSc Αντι-ντόπινγ, ΜSc Εργοφυσιολογία και Αθλητική Διατροφή PhD Φαρμακολογία, MSc Αθλητιατρική (cand.)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *