Κατανάλωση καυσίμου
Οι δύο κύριες πηγές καυσίμων του σώματός μας είναι λίπη και υδατάνθρακες. Κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης και της άσκησης χρησιμοποιούμε ένα μείγμα των δύο για να εξουσιάσουμε την κίνηση μας (εργαζόμενοι μύες) και τα όργανα μας (διαδικασίες για τη διατήρηση της ζωής). Το σώμα μας έχει σχεδόν άπειρη ικανότητα αποθήκευσης λίπους (~ 30.000 kcal με τη μορφή λίπους), αλλά πολύ περιορισμένη ικανότητα αποθήκευσης υδατανθράκων (~ 2.000 kcal με τη μορφή υδατανθράκων). Ως αποτέλεσμα, όταν καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες υδατανθράκων, το σώμα μας κλείνει το κάψιμο λίπους επειδή χρειάζεται να αφαιρέσει όλους τους υπερβολικούς υδατάνθρακες που δεν μπορεί να αποθηκεύσει λόγω της περιορισμένης ικανότητας αποθήκευσης υδατανθράκων. Αντίθετα, όταν αφαιρούμε υδατάνθρακες από τη διατροφή μας, το σώμα μας μετατοπίζεται σε καύση λίπους αφού το λίπος γίνεται το μόνο διαθέσιμο καύσιμο. Εκτός από την αφαίρεση των υδατανθράκων από τη διατροφή μας, η επιλογή της σωστής άσκησης είναι ένας άλλος ισχυρός τρόπος ανάφλεξης της κάψας του λίπους. Η εκπαίδευση στη σωστή ζώνη (-ες) μπορεί να διδάξει στο σώμα μας να κάψει περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια άσκησης και κάθε καθημερινή δραστηριότητα.
Αερόβια και Αναερόβια Χωρητικότητα
Το σώμα μας χρησιμοποιεί δύο κύριους μηχανισμούς παραγωγής ισχύος: α) Αερόβιο μεταβολισμό και β) Αναερόβιο μεταβολισμό. Ο αερόβιος μεταβολισμός χρησιμοποιεί κυρίως τα αποθέματα λίπους του σώματός μας και δεν προκαλεί τη φθορά των μυών μας. Παίρνει όμως το χρόνο να “κλωτσήσει” και δεν μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Είναι ο μηχανισμός ενέργειας που χρησιμοποιούμε όταν ασκούμε με σταθερό ρυθμό (δηλαδή τρέξιμο ή ποδηλασία). Ο αναερόβιος μεταβολισμός, αντίθετα, μπορεί να κλωτσήσει αμέσως και να δημιουργήσει μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Ωστόσο, δημιουργεί κόπωση και προκαλεί τη φθορά των μυών μας. Ο αναερόβιος μεταβολισμός χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο τα υδατανθρακικά αποθέματα του οργανισμού μας καθώς και άλλα καύσιμα ταχείας καύσης όπως η φωσφοκρεατίνη. Βεβαιωθείτε ότι εκπαιδεύετε τόσο την αερόβια όσο και την αναερόβια ικανότητά σας μέσω στοχοθετημένης εκπαίδευσης, μια καλά στρογγυλεμένη διάπλαση έχει ισορροπία και των δύο.
Αερόβια αντοχή
Η αεροβική αντοχή αναφέρεται στην ικανότητα του σώματός μας να εκτελεί σωματική εργασία μέσω του αερόβιου μεταβολισμού του για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο σε μέτρια έως υψηλή ένταση. Όσο περισσότερο προσαρμόζουμε, αυξάνουμε την ικανότητά μας να εκτελούμε σωματική εργασία σε υψηλές εντάσεις μέσω του αερόβιου μεταβολισμού και ως αποτέλεσμα την ικανότητά μας να καίνουμε πολλές θερμίδες για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.
Μεταβολικό σύστημα
Η μεταβολική ρύθμιση αναφέρεται στην ικανότητα του οργανισμού μας να χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια πηγή καυσίμου κατά τη διάρκεια των συνθηκών ανάπαυσης και άσκησης. Όσο πιο “μεταβολικά προσαρμόζονται” γίνεται όλο και περισσότερο το σώμα μας μαθαίνει να χρησιμοποιεί το λίπος κατά τη διάρκεια της προπόνησής μας και καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μπορούμε να είμαστε μεταβολικά προσαρμοσμένοι σε συγκεκριμένους συνδυασμούς ρουτινών προπόνησης που περιλαμβάνουν εκπαίδευση χαμηλής έντασης στη ζώνη λίπους-max καθώς και εκπαίδευση υψηλής έντασης στη ζώνη αερόβιας ικανότητας.
VO2peak
Το VO2peak είναι το μετρικό πρότυπο χρυσού για την αξιολόγηση της μέγιστης ισχύος που μπορεί να δημιουργήσει το αερόβιο σας σύστημα. Με άλλα λόγια, είναι μια μέτρηση του πόσο “μεγάλο” είναι το αερόβιο σας σύστημα. Το VO2peak ή η μέγιστη αερόβια ικανότητά μας είναι μια εξαιρετική μετρική για την αξιολόγηση της αερόβιας ικανότητας, του συνολικού μας επιπέδου και της καρδιαγγειακής υγείας.
VO2 χρόνος ανόδου
Ο χρόνος άνοδος του VO2 είναι το μετρικό πρότυπο χρυσού για τη μέτρηση της ικανότητας του οργανισμού να μυήσει τον αερόβιο μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. Όπως αναφέρθηκε στην ενότητα Αερόβια & Αναερόβια Χωρητικότητα, στην αρχή κάθε προπόνησης, κατά τη διάρκεια των πρώτων λεπτών άσκησης, οι απαιτήσεις μηχανικής ισχύος – δηλ. η δύναμη που απαιτείται για να μετακινήσουμε τους μυς μας – καλύπτονται από τον αναερόβιο μεταβολισμό μας που προκαλεί κόπωση. Ωστόσο, καθώς συνεχίζουμε την προπόνηση με σταθερό ρυθμό, ο αερόβιος μεταβολισμός μας αρχίζει να καλύπτει μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων μηχανικής ενέργειας και τελικά καταλήγει να καλύπτει σχεδόν όλους τους. Όταν συμβεί αυτό, ο αερόβιος μεταβολισμός γίνεται η πρωτεύουσα πηγή ενέργειας, γεγονός που οδηγεί σε πολύ λίγη συσσώρευση κόπωσης και στην ικανότητά μας να ασκούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η διαδικασία αυτής της βαθμιαίας αύξησης του αερόβιου μεταβολισμού μετριέται με την αύξηση του VO2 ενώ ο χρόνος με τον οποίο ο αερόβιος μεταβολισμός γίνεται η πρωτεύουσα πηγή καυσίμου σηματοδοτείται από τη σταθεροποίηση της «ισοπέδωσης» της καμπύλης VO2. Ως αποτέλεσμα, όσο ταχύτερα το VO2 μπορεί να σταθεροποιηθεί, τόσο λιγότερο αναερόβιος μεταβολισμός εμπλέκεται και λιγότερη κόπωση που συσσωρεύει το σώμα μας. Καθώς πλησιάζουμε, το VO2 θα είναι σε θέση να αυξάνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα όταν ξεκινάει μια προπόνηση, επιτρέποντάς μας να έχουμε λιγότερη κόπωση και προπόνηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ζώνη Fat-max
Η ζώνη Fat-max είναι το επίπεδο έντασης άσκησης στο οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί τη μεγαλύτερη ποσότητα λίπους. Η άσκηση στη ζώνη Fat-max, επιτρέπει στο σώμα σας να γίνει ένας καλύτερος καυστήρας λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης καθώς και κατά τη διάρκεια της καθημερινής σας ζωής.
Κάνετε κράτηση τώρα
Τηλέφωνο: 70000960
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected]